Het herstellen van de waterbak met pomp aan de voorzijde van het fort.

 

Natuurlijk wisten we al lang dat er aan de voorzijde van het fort tussen de keuken en de veldpost aan de buitenzijde een pomp had gestaan. In de muur waren nog restanten van stenen aanwezig. Toen de straat werd opengebroken kwam de fundering daarvan te voorschijn.  Omdat ik eerder al een zwengelpomp van het juiste type te pakken kreeg is het zinvol om het geheel weer terug te plaatsen.

Deze zwengelpomp is een pomp met een zogenaamd reservoir. Vrij zeldzaam. In de stelling van Amsterdam zijn nog twee van die pompen aanwezig. Deze pomp die ik te pakken kreeg heb ik gekregen van een werkplaats bij mij in de buurt die oud gereedschap opknapt voor de derde wereld. Zie: www.geredgereedschap.nl  Met deze werkplaats heb ik goede contacten omdat ik antiek gereedschap verzamel.

 

 

 

 

Hier de onder de bestrating te voorschijn gekomen waterbak. Duidelijk kan men zien dat er een pomp heeft opgestaan.

 

 

 

 

 

 

 

Hier een afbeelding van de nog aanwezige pomp    Hier de pomp die nog aanwezig is in het en waterbak in het Fort bij de Kwakel.                        Fort bij Marken-Binnen.

 

 

 

               

 

Foto’s zijn beiden uit 1989.  Zoals men ziet zijn de beide pompen iets verschillend, maar beiden bezitten wel een reservoir.

 

 

De volgende foto is de waterbak bij Fort aan de Ham. Men ziet dat de pomp is afgebroken.

 

 

Foto uit 1989

 

De waterbak van ons fort heeft een iets ander model. Het zijn in feite 2 bakken naast elkaar. De rechtse bak heeft geen aan- en afvoer. De linkerbak wel. Er  behoort een (loden) leiding te lopen van de toevoer uit de muur. Die waarschijnlijk naar de waterkelder aldaar loopt. En er is een afvoerpijp aanwezig die naar de gracht loopt.

Er zaten op de waterbakken stenen randen. Deze zijn niet meer terug gevonden. Dus moest ik die opnieuw maken. Ik heb een mal gemaakt van hout en met constructie beton vol gegoten. Ook heb ik hem met betonijzer gewapend. Er ging precies 25 kg beton in deze rand.

Deze betonnen rand ligt dan op de linkse waterbak en ligt precies gelijk met de bestrating. De rechtse bak is hoger zoals men aan de muur kan zien en daar hoort natuurlijk ook een stenen rand met plateau op, waar dan de pomp op bevestigd is. De restanten van stenen die in de muur zaten heeft Piet Crielaard met een kango uitgebikt.

De restanten van de waterbak heb ik schoongebikt van overtollige cementresten. Om daar weer verder op te kunnen metselen.

 

 

      

 

Hier ligt de specie te drogen in de houten          Hier is de gegoten stenen rand er op

Mal.                                                                    gemetseld. 

 

 

Na dit gedaan te hebben moet de rechterzijde van de bak opgemetseld worden en daar moet dan ook nog een stenen rand op komen. Gelukkig bleken we nog een aantal metselstenen te hebben en ik heb er 72 verbruikt. Dan moet ik na het metselen van de stenen het geheel opmeten om een mal te maken voor die rand en waar ook dan nog de pomp op gemonteerd moet worden.

 

De mal van hout wordt opgevuld met constructiebeton. Maar hij wordt ook met  betonijzer gewapend om het geheel te versterken. Dat is noodzakelijk omdat hij anders makkelijk kan breken.  Bart van der Steen heeft via zijn werk 4 zakken (is 100 kg)  constructiebeton kunnen verkrijgen. Voor deze rand heb ik 35 kg beton verbruikt. Ook maak ik in die betonnen plaat nog een inspringende rand, opdat we later als we het nodig vinden een plaat op kunnen zetten waarmee men deze put af kan sluiten. Want een echte functie heeft de rechterbak niet. Waarschijnlijk is hij bedoeld als overloop.

 

 

Hier is de rechterbak opgemetseld tot de goede hoogte. Hij moet nog wel gevoegd worden. Ook moet hier nu nog een stenen rand op komen.

 

 

Hier heb ik de bestrating weer teruggelegd en zand erover om het te voegen.

                

 

De mal voor de stenen rand aan de                        

bovenzijde van de rechterbak.                               

 

 

                Hier zit de nieuw gegoten bovenste stenen rand er op gemetseld.

 

 

Hier is er een metalen rooster op gemaakt.

(Dit rooster is gemaakt door Fred, die op 12 mei bij de “Romeinen” was en als dank voor de goede zorgen dit rooster voor ons gemaakt heeft. Waarvoor dank)

 

 

De pomp.

 

De gietijzeren pomp is van een Amerikaans merk. Het merk is er op gegoten: W & B Douglas Midd. Conn. U.S.A. (William & Benjamin Douglas Middletown Connecticut U.S.A.) Deze fabriek heeft bestaan van 1832 tot 1923 en fabriceerde allerhande pompen. Zijn extreem zeldzaam, want ook in de Verenigde Staten zoeken verzamelaars hier naar. Waarschijnlijk was dit de enige fabriek die dit soort pompen maakte. Contact gehad met een verzamelaar in de Verenigde Staten en deze pomp schijnt van 1898 te zijn. Hij was heel enthousiast omdat dit een nogal zeldzaam item betreft.

 

De pomp heb ik helemaal uit elkaar gehaald en bijna alle rubbers heb ik moeten vernieuwen. Ze waren kapot of te wel verteerd. Het geheel verfvrij gemaakt.

De pomp totaal uit elkaar gehaald en de rubbers vervangen. De plunjer daar heb ik het rubber van kunnen aanpassen opdat de zuigkracht weer optimaal is. Hij had te veel speling gekregen.

De rubbers die vervangen moesten worden heb ik zelf gemaakt, want de originele zijn natuurlijk niet meer leverbaar. Het tuitje is niet origineel en in de loop van de tijd hebben ze deze vervangen. Hier hoort namelijk nog een afsluitbare kraan op  Daarna alles weer gemonteerd en in de ijzermenie gezet. Uiteindelijk heb ik hem legergroen geschilderd omdat het beter kleurt bij al het ijzerwerk aan de voorkant van het fort.

 Omdat de pomp een muurbevestiging heeft en dit niet gebruikt kan worden, maar op de betonnen plaat gemonteerd moet worden, heb ik een flens gedraaid met 4 boutgaten om hem te kunnen bevestigen daarop  Met vier bouten M12 x 140 zit hij vast op de betonnen plaat.

                      

Oude situatie.                                                             Kaal gemaakt en rubbers vervangen en flens  er op gezet. 

 

Hier een flens op mijn draaibank afgedraaid op de goede maat.

 

Het uiteindelijke resultaat. Hier is de pomp er op gemonteerd. Wat nog mist is de kraan die op het reservoir moet komen. Daar moet ik nog naar op zoek. Voorlopig heb ik er een tuitje op gemaakt voor het zicht.

 

 

.